Folprint Zöldnyomda a környezetbarát nyomda

Folprint Nyomda
FSC papír
FSC logó

Hogy mitől „zöld” egy nyomda? Természetesen a környezetvédelem, a környezettudatosság iránti elkötelezettségétől. Merthogy azt mi, nyomdászok tudjuk a legjobban, hogy a nyomdai tevékenység jelentős környezetterheléssel jár: nem kevés energiát igényel, egy sor vegyi anyagot használ, és mindenekelőtt papírra, rengeteg papírra van szüksége.
Mint felelősen gondolkodó vállalkozás, a hazai nyomdák közül elsőként kezdtünk bele egy átfogó „zöld programba”. Fejlesztéseink, az újrahasznosított, illetve FSC minősített papírok tudatos választása, a környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása ma már mind-mind része napi működésünknek.
És természetesen saját működésünk során is figyelembe vesszük a környezetvédelem szempontjait: csökkentjük a papír alapú kommunikációt, gondoskodunk a fel nem használt nyomdai anyagok begyűjtéséről és újrahasznosító üzemekbe történő eljuttatásáról, szelektíven gyűjtjük a munkánk során keletkező hulladékokat.

A világ éves papírfelhasználása ma több mint háromszázmillió tonna; Magyarország ívespapír-felhasználása egy évben százötvenezer tonna. Márpedig egyetlen tonna papír előállításához három tonna fára van szükség, majdnem kétszázféle vegyszerre, valamint annyi energiára, amennyit egy átlagos háztartás egy év alatt használ el!

A Magyarországon felhasznált évi százötvenezer tonna íves papírból ma még csak alig ötezer-ötszáz tonna környezetbarát, elsősorban újrahasznosított papír. Márpedig az ilyen papírok előállításához egyrészt nem kell újabb fákat kivágni, másrészt hatvan százalékkal kevesebb energiára van szükség, mint a fából készített papírokéhoz. Hogy konkrétak legyünk: 54 kilogramm régi papír újrahasznosítása megmentheti egy fa életét!
A Folprint Zöldnyomda által feldolgozott papíroknak már ma több mint ötven százaléka környezetbarát papír! Az alapanyagok kiválasztása során előnyben részesítjük az újrahasznosított (papírhulladékból előállított) és a környezetet nem terhelő (biológiai úton lebomló) papírokat, illetve minden olyan papírt, amelyeket környezetkímélő technológiákkal (szélenergiát felhasználva, a szén-dioxid kibocsátást csökkentve, a szállítást minimalizálva) állítottak elő.

Az FSC (Forest Stewardship Council – Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) a faanyag eredetét nyomon követő felügyeleti lánc, amely végig kíséri a fa útját az erdőtől a papírgyártáson át egészen a késztermékig, felölelve a gyártás összes lépését. Azért beszélünk láncról, mert ahhoz hogy a végtermék FSC minősítettként forgalomba kerülhessen, ahhoz a gyártási folyamat valamennyi az alapanyagot legálisan birtokló szereplőjének FSC minősítettnek kell lennie, cégünk 2009. 12. 06. óta tagja az eredetkövetési láncnak.
A minősítés garantálja, hogy az adott termék olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és az erdő újratelepítése során figyelembe veszik a biodiverzitást (az élővilág sokféleségét) és az ökológiai egyensúly fenntartását.
Ha az Ön termékét egy így minősített nyomda FSC papírra nyomtatja, akkor Ön is jogosult lesz használni az FSC védjegyet, ami azt mutatja partnereinek, hogy Ön is eleget tesz a legmagasabb környezetvédelmi elvárásoknak és ezzel erősítheti márkanevét, illetve üzleti jó hírét.

Bevezettük az Utypia elnevezésű elektronikus termékrendelési rendszert, amellyel egyszerűbbé, gyorsabbá és főleg papírtakarékossá válik nemcsak a megrendelés, de a nyomatjóváhagyás folyamata is.
Az árajánlatadás során alternatívaképpen javaslatot teszünk ügyfeleinknek egy környezetbarát megoldás – újrahasznosított alapanyagok, környezetkímélő technológiák – igénybevételére, már csak azért is, hogy lássák: a környezetbarát termék is megfizethető.
Nyomdánk kizárólag vegyszermentes CtP nyomólemez-készítési technológiával dolgozik; mivel nincs filmkészítés, így nincs filmhívás, vagyis nincs vegyszerhasználat sem a nyomdai előkészítés során.
A nyomáshoz növényolaj alapú festékeket használunk.
A termékek fóliázását lehetőség szerint környezetbarát UV-lakkozással váltjuk ki: ennek optikai megjelenése és védőhatása ugyanolyan, mint a fóliáé, de könnyebben bomlik le a természetben.
Visszatérő termékeink esetében a gyártási darabszámokat optimalizálni tudjuk, ami nyomdánknak gazdaságosabb működést, így ügyfeleinknek költséghatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé.
Online készletfigyelő rendszerünk segítségével Ön távolról is látja általunk raktározott késztermékei aktuális mennyiségét, s abból lehívást, foglalást tud indítani, akár több különböző igénylési pontból is.
És végül természetesen saját működésünk során is figyelembe vesszük a környezetvédelem szempontjait: csökkentjük a papír alapú kommunikációt, gondoskodunk a fel nem használt nyomdai anyagok begyűjtéséről és újrahasznosító üzemekbe történő eljuttatásáról, szelektíven gyűjtjük a munkánk során keletkező hulladékokat.

Ha Ön otthon környezettudatosan él, akkor a műanyag palackokat összetaposva dobja be a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ez sem kevés! De gondoljon bele, mennyivel többet tehet a környezetért, ha vállalatának nyomdai munkáit egy zöld nyomdában végezteti. Kérjük, gondolja át a fentebb felsorolt területeket, hogy hol és miben tudunk együtt további lépéseket tenni a közös cél érdekében! Mi mindenesetre büszkén valljuk: mi zöld nyomda vagyunk! Mert hisszük – és amennyiben Ön is velünk tart, akkor Önnel együtt teszünk is érte –, hogy egy kis jóakarattal lehet környezetkímélő tevékenység a mi munkánk is; a nyomdászat, természetesen…

Látogasson el a Zöldnyomda oldalára

Felhasználónév:
Jelszó: